ПОЧИНАЄТЬСЯ ВЕЛИКИЙ ПІСТ: ЩО ПОТРІБНО І ЩО НЕ МОЖНА РОБИТИ ПЕРЕД НИМ, І ПІД ЧАС (+КАЛЕНДАР)

[uptolike]



31600-1uВеликий піст починається відразу після Масниці і закінчується перед Великоднем. У 2016 року піст триватиме з 14 березня по 30 квітня.

Суть Великого посту – очищення душі і тіла через самообмеження, в тому числі і в плані харчування. Це самий головний християнський піст, який ще називають «Чотиридесятниця». Встановлений він у честь посту, який дотримувався Ісус Христос у пустелі протягом 40 днів, а його мета – підготовка до Великодня.

Самої суворої є останній тиждень перед Великоднем – страсна седмиця. У перший день після Масляної Чистий понеділок, а також у Страсну п’ятницю віруючі взагалі нічого не їдять.

В інші дні пісне меню складається з цими правилами:

Понеділок, середа, п’ятниця – сухоїдіння (продукти, які не варилися і не смажилися – тільки хліб, вода, овочі, фрукти, мед, сухофрукти).

Вівторок, четвер – можна їсти гарячу їжу, але без додавання рослинного і вже тим більше вершкового масел.

Субота, неділя – пісна їжа з рослинним маслом.

У деякі дні можна додати в раціон рибу. У 2016 році це буде 7 квітня (Благовіщення) і 24 квітня (Вербна неділя). Крім того, на 23 квітня випадає Лазарева субота, коли можна буде їсти рибну ікру.

У Великий піст 2016 не можна їсти м’ясо і всі похідні, молоко і близькі до нього продукти, яйця, а також заборонено до вживання спиртного.

Дивіться календар харчування на 2016 рік.

Перший тиждень

Понеділок, 14 березня – повне утримання від їжі.

Вівторок, 15 березня – сухоїдіння (споживання хліба, сирих овочів, фруктів, сухофруктів, меду, горіхів).

Середа, 16 березня – сухоїдіння (споживання хліба, сирих овочів, фруктів, сухофруктів, меду, горіхів).

Четвер, 17 березня – сухоїдіння (споживання хліба, сирих овочів, фруктів, сухофруктів, меду, горіхів).

П’ятниця, 18 березня – сухоїдіння (споживання хліба, сирих овочів, фруктів, сухофруктів, меду, горіхів).

Субота, 19 березня – варена їжа з додаванням рослинного масла, вино.

Неділя, 20 березня – варена їжа з додаванням рослинного масла, вино.

Другий тиждень

Понеділок, 21 березня – сухоїдіння (споживання хліба, сирих овочів, фруктів, сухофруктів, меду, горіхів).
Вівторок, 22 березня – варена рослинна їжа без олії.

Середа, 23 березня – сухоїдіння (споживання хліба, сирих овочів, фруктів, сухофруктів, меду, горіхів).

Четвер, 24 березня – варена рослинна їжа без олії.

П’ятниця, 25 березня – сухоїдіння (споживання хліба, сирих овочів, фруктів, сухофруктів, меду, горіхів).

Субота, 26 березня – варена їжа з додаванням рослинного масла, вино.

Неділя, 27 березня – варена їжа з додаванням рослинного масла, вино.

Третій тиждень

Понеділок, 28 березня – сухоїдіння (споживання хліба, сирих овочів, фруктів, сухофруктів, меду, горіхів).

Вівторок, 29 березня – варена рослинна їжа без олії.

Середа, 30 березня – сухоїдіння (споживання хліба, сирих овочів, фруктів, сухофруктів, меду, горіхів).
Четвер, 31 березня – варена рослинна їжа без олії.

П’ятниця, 1 квітня – сухоїдіння (споживання хліба, сирих овочів, фруктів, сухофруктів, меду, горіхів).

Субота, 2 квітня – варена їжа з додаванням рослинного масла, вино.

Неділя, 3 квітня – варена їжа з додаванням рослинного масла, вино.

Четвертий тиждень

Понеділок, 4 квітня – сухоїдіння (споживання хліба, сирих овочів, фруктів, сухофруктів, меду, горіхів).

Вівторок, 5 квітня – варена рослинна їжа без олії.

Середа, 6 квітня – сухоїдіння (споживання хліба, сирих овочів, фруктів, сухофруктів, меду, горіхів).

Четвер, 7 квітня – варена рослинна їжа без олії.

П’ятниця, 8 квітня – сухоїдіння (споживання хліба, сирих овочів, фруктів, сухофруктів, меду, горіхів).
Субота, 9 квітня – варена їжа з додаванням рослинного масла, вино.

Неділя, 10 квітня – варена їжа з додаванням рослинного масла, вино.

П’ятий тиждень

Понеділок, 11 квітня – сухоїдіння (споживання хліба, сирих овочів, фруктів, сухофруктів, меду, горіхів).

Вівторок, 12 квітня – варена рослинна їжа без олії.

Середа, 13 квітня – сухоїдіння (споживання хліба, сирих овочів, фруктів, сухофруктів, меду, горіхів).

Четвер, 14 квітня – варена рослинна їжа без олії.

П’ятниця, 15 квітня – сухоїдіння (споживання хліба, сирих овочів, фруктів, сухофруктів, меду, горіхів).

Субота, 16 квітня – варена їжа з додаванням рослинного масла, вино.

Неділя, 17 квітня – варена їжа з додаванням рослинного масла, вино.

Шостий тиждень

Понеділок, 18 квітня – сухоїдіння (споживання хліба, сирих овочів, фруктів, сухофруктів, меду, горіхів).

Вівторок, 19 квітня – варена рослинна їжа без олії.

Середа, 20 квітня – сухоїдіння (споживання хліба, сирих овочів, фруктів, сухофруктів, меду, горіхів).

Четвер, 21 квітня – варена рослинна їжа без олії.

П’ятниця, 22 квітня – сухоїдіння (споживання хліба, сирих овочів, фруктів, сухофруктів, меду, горіхів).

Субота, 23 квітня – варена їжа з додаванням рослинного масла, вино, ікра.

Неділя, 24 квітня – дозволяється споживати рибу.

Страсний тиждень – сувора седмиця Великого посту 2016, кожен її день має власну назву. Також слід зазначити, що у Страсний тиждень піст підсилюється і є дійсно строгим.

Понеділок, 25 квітня (Страсний понеділок) – сухоїдіння (споживання хліба, сирих овочів, фруктів, сухофруктів, меду, горіхів).

Вівторок, 26 квітня (Страсний вівторок) – сухоїдіння (споживання хліба, сирих овочів, фруктів, сухофруктів, меду, горіхів).

Середа, 27 квітня (Страсна середа – сухоїдіння (споживання хліба, сирих овочів, фруктів, сухофруктів, меду, горіхів).

Четвер, 28 квітня (Страсний четвер) – сухоїдіння (споживання хліба, сирих овочів, фруктів, сухофруктів, меду, горіхів).

П’ятниця, 29 квітня (Страсна п’ятниця) – повне утримання від їжі.

Субота, 30 квітня (Страсна субота) – сухоїдіння (споживання хліба, сирих овочів, фруктів, сухофруктів, меду, горіхів).

Неділя, 1 травня (Воскресіння Христове) – Пасха, закінчення Великого посту.


Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *