Сало в законі. Як дієтологи обманювали українців

[uptolike]



WRFYQWTpWp0Минулого тижня вийшли зміни офіційних дієтологічних рекомендацій у США – і багато чого з того, що називалося «здоровим харчування» на протязі 50 років, тепер веде до ожиріння та діабету.


Ще один привід не орієнтуватися на рекомендації з «здорового харчування», а довіряти тілу, яке знає краще.

Ви апологет здорового харчування? Починаєте ранок з білкового омлету без солі, а закінчуєте – відвареної курячої грудкою?

У мене для вас погані новини. Вам загрожують ожиріння, діабет і серцеві хвороби – істотно більше, ніж любителям кави з вершками і хороших стейків.

У нашій культурі їжа надзвичайно сильно навантажена різними смислами, її споживання може викликати не тільки задоволення, але і гордість (я харчуюся правильно!), провину, сором (я з’їв шкідливу, заборонену, погану їжу!).

Одна з найпоширеніших ідей про їжу в нашій культурі – поділ їжі на «здорову» і «нездорову». Цей підхід породжує величезну тривогу в зв’язку з харчуванням, посилює обессию – фіксованість на темі їжі, присвоює людині статус «поганого» або «хорошого» залежно від тієї їжі, яку він з’їв.

Підхід інтуїтивного харчування вчить нас не розділяти їжу на здорову і здорову, а вибирати їжу за внутрішнім бажанням, потреби тіла. Найчастіше ця ідея викликає подив. опір, навіть шок – як це так, не буває здорової та нездорової їжі — зе тоді вибирати правильне, корисне, що заподіює моєму тілу добро і покращує здоров’я-

Відповідь на це питання Інтуїтивне харчування дає простий і вже вам знайомий: вибирати те, що зараз хоче ваше тіло.

Чому?

Та тому, що уявлення про те, яка їжа є «здоровою», в дієтології постійно змінюється.

В минулий четвер відбулася подія величезної важливості в дієтології: вперше за багато років були кардинально змінені офіційні дієтологічні рекомендації в США – а саме за ним згодом формулюються всі інші дієтологічні рекомендації в інших країнах.

«Протягом двох поколінь американці харчувалися у відповідності з диетологическиим рекомендації, суть яких не підтверджено в клінічних дослідженнях», – написали минулого тижня всі без винятку великі ЗМІ, а також журнали про здоров’я та здоровий обрае життя.

Що ж змінилося?

По-перше, рекомендація підтримувати в харчуванні низький рівень жиру повністю себе вичерпала. У новій версії рекомендацій вказується, що холестерин, що міститься в їжі, НЕ МАЄ НІЯКОГО ВІДНОШЕННЯ до холестеролу в крові. Американці – а слідом за ними і увесь світ, що використовує ці рекомендації, абсолютно марно уникали яєчних жовтків і печінки десятиліттями.

Зміни цієї рекомендації вплинуть на харчування всіх людей, починаючи зі шкільних сніданків і кінчаючи порадами клінічних дієтологів.

Як же так вийшло, що нас ошукав і змусили є білкові омлети і відмовитися від жирного м’яса?

Як пише «Нью-Йорк Таймс», у цьому велика роль лобі пишевой індустрії, «мутившей воду» (продукти з низьким вмістом жиру чудово продавалися десятиліттями).

Але основною причиною є те, що ці рекомендації були засновані на дуже слабких наукових доказах: дослідженнях наглядової, епідеміологічного характеру. Епідеміологічні дослідження демонструють зв’язок, асоціацію, але не причинно-наслідковий зв’язок між явищами.

Замість того, щоб прийняти обмеженість таких даних для обснования рекомендації, вчені переоцінили їх значимість.

Більшість диетологическмих рекомендацій ґрунтувалися на дослідженнях Гарвардської медичної школи, однак у 2011 директор школи визнав, що результати їх досліджень не можуть бути вопроизведены в клінічних експериментах, тобто не можуть бути підтверджені.

Також сумнівам піддалося обмеження у вживанні солі. Цілий ряд досліджень в останні роки отримали дані, що спростовують зв’язок вживання сатурированных жирів і захворювань серця, як ми звикли думати.

Той факт, що ми роками обмежували жири і холестерин у своєму харчуванні, міг завдати серйозної шкоди нашому здоров’ю. Урізання жирів у харчуванні автоматичні означає збільшення вживання вуглеводів – зерна і круп, овочів і фруктів, того, що ми вважали «здоровим харчуванням» десятиліттями. За останні 50 років кількість споживання жирів скоротилося на 25%, тоді як споживання вуглеводів зросла на 30%.

Згідно з останніми дослідницькими даними, такий стиль харчування збільшує ризик розвитку ожиріння, діабету і захворювань серця значно більше. чим харчування, в якому присутні жири і холестерин.

Зараз комітет, який займається формуванням нових рекомендацій, пропонує виключити «нежирне м’ясо» із списку рекомендованих для здорового харчування продуктів, і прибрати рекомендації скоротити червоне м’ясо і оброблене м’ясо. Зокрема, нежирне м’ясо повністю виключать з шкільних сніданків.

Може, що дієти, що виключають вживання м’яса, бути здоровими — Можуть. А можуть бути і немає. Ми просто досі толком не знаємо цього. Не існує серйозних дослідницьких даних, на які ми могли б опертися, які включали б дорослих вегетаріанців і описували дітей.

Фактично, пише «Нью-Йорк Таймс», з тих пір, як в 1961 році були випущені рекомендації обмеження сатурированных жирів і холестерину, американці були залучені в безвідповідальний. неконтрольований дієтичний експеримент. Настала пора більш скептично дивитися на результати епідеміологічних досліджень і перебудовувати стратегію харчування з її основ.

До тих пір, поки цього не відбулося, рекомендується повернутися до старої доброї дієті наших предків: поменше круп, поменше цукру, побільше тваринної їжі – м’яса, масла, необезжиренных молочних продуктів.


4 Responses to Сало в законі. Як дієтологи обманювали українців

  1. Андрей Бычков:

    Я ем то что хочу и когда хочу. А не то что можно и в определенное время.Мы состоим из того что едим и пьем. Приятного аппетита.

  2. Alexey Gavris:

    Ужасный перевод с русского! Чего ж вы так паршиво работаете, что даже поленились прочесть то, что пишете? Что делает редактор??? Неучи!

  3. Ангел Хранитель:

    Это просто вкусно и полезно)

  4. Олег:

    де посиалання на оригінальне дослідження? це просто набір слів і домислів, без підтвердження, стаття — заради статті…

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *